top of page

Wandelen Zell am See: 5 tips voor mooie rondwandelingen

We mogen weer! We kunnen weer (een beetje) reizen. En als ik je dan een tip mag geven; ga wandelen in Zell am See in het Salzburgerland, Oostenrijk. Een prachtig gebied dat rijk is aan blauwe meren en groene alpenweiden. Hier vijf tips voor mooie (rond)wandelingen die we allemaal zelf hebben gelopen. Ze zijn zonder lift te bereiken en geschikt voor iedereen met een normale conditie. De vijf rondwandelingen op een rijtje:

  1. Schwalbenwand Runde - 11 km

  2. Panoramaweg Piesendorf - 7,5 km

  3. Unterbergalm Hummersdorf - 11 km

  4. Kronreith Runde Saalfelden / Ramseiden - 9,7 km

  5. Hintersee (in de buurt van Mittersill) - circa 7 km

Schwalbenwand Runde

De Schwalbenwand Runde is een 11 kilometer lange hike die zo’n 4 á 5 uur duurt met een hoogteverschil van 700 meter. Vanaf Thumersbach, dat aan de Zeller See ligt, rijd je met de auto omhoog naar Gasthaus Mitterberghof. Om te parkeren moet je betalen met muntgeld.

Vanaf het Gasthaus heb je al een prachtig uitzicht op de Zeller See.

Zell-am-see-wandelen
Begin- en eindpunt van de Schwalbenwandrunde

Het eerste deel van de wandeling loopt over een breed pad. Na twintig minuten bergopwaarts volgt een splitsing. Volgens de gele bordjes die de route markeren kun je zowel links als rechtsaf. Wij raden linksom aan: het pad bergop is steiler maar de afdaling makkelijker. Je komt op een steil bospad, bedekt met wortels. Het is even klimmen maar ben je eenmaal uit het dennenbos dan wacht je een aantal prachtige uitzichten op het meer en tegenoverliggende bergen.

Zell-am-see-wandelen
Halverwege de wandelroute

Niet veel verder kom je in een kaler graslandschap van waaruit je de top van de Schwalbenwand ziet liggen, dat wordt gemarkeerd door een kruis.

Wil je niet zo ver, dan kun je halverwege de flank van de berg ook direct naar de Schützingalmhut om even bij te tanken. Vanaf de Schützingalmhut gaat het pad weer omlaag. Het laatste deel loopt via een breed grintpad. Al met al een prachtige route die je zonder lift toch het gevoel geeft hoog in de bergen te zijn. Aanrader! Tip: bij terugkomst zeker gebruik maken van de goede culinaire kaart van Gasthaus Mitterberghof

Zell-am-see-wandelen
Vanaf Schützingalm weer omlaag

Panoramaweg Piesendorf

Een rondwandeling van 7,5 kilometer met een hoogteverschil van 500 meter. Tijdens deze wandeling geniet je niet alleen van de natuur, maar kun je door middel van de tien ‘panoramaborden’ ook nog wat leren van de omgeving. De route start in het midden van Piesendorf bij de kerk en staat goed aangegeven.

Zell-am-see-wandelen
Wandeling staat goed aangegeven

In het begin ga je eerst een stuk omhoog; het deel via grasland is best even pittig. Daarna gaat het op en neer, bergop bergaf. Het eerste deel van de wandeling biedt prachtig uitzicht op Piesendorf en het dal. Een nadeel is dat je het geluid van de auto’s nog hoort.

Ga je eenmaal de bossen in dan heb je hier geen last meer van en loop je door een verrassend mooi stukje ‘klamm’ en langs een wit stromend riviertje. Goede schoenen aanbevolen. Bij praktisch elk panoramabord staan ook banken; heel fijn! Een mooie route voor een vrije middag!

Zell-am-see-wandelen
Informatieborden op de route
Zell-am-see-wandelen
Mooie uitzichten op de route

Rondwandeling Unterbergalm Hummersdorf

De hike naar de Unterbergalm is geen versleten pad; wij liepen ‘m in november en kwamen niemand tegen op onze route. De rondwandeling is 11 km lang, met een hoogteverschil van bijna 800 meter en kost je zo’n 4,5 uur.

Je kunt de auto kwijt in Hummersdorf; een klein gehucht aan de voet van de berg. Volg ‘Unterbergalm’ op de gele bordjes. Het eerste deel loop je via een (rustige) asfaltweg al slingerend omhoog. De weg stopt en je komt vervolgens in het bos. Het pad is bepaald niet vlak. Je passeert een aantal uitkijkhuisjes en een waterval. Daarna ga je dwars door het veld tegen de flank van de berg op.

Zell-am-see-wandelen
Uitkijkhuisjes

Prachtige uitzichten en een beste klim brengen je naar de almhut op de Unterbergalm, waar je even kunt bij komen voordat je aan de afdaling begint. De afdaling is niet minder pittig; op sommige stukken is het smal en glad en je moet goed kijken waar je je voeten neerzet. Desalniettemin een mooie wandeling die je met enige conditie goed in een ochtend of middag kunt doen.

Zell-am-see-wandelen
Beste klim op de Unterbergalm

Kronreith Runde Saalfelden / Ramseiden

Deze rondwandeling vanaf Ramseiden is 9,7 km met een hoogteverschil van 288 meter. Je doet er zo’n 3 uur over. In Ramseiden kun je de auto parkeren. Volg de bordjes richting Kronreith. Je komt al snel in een ruim bos met mooie uitzichten.

Zell-am-see-wandelen
Mooi bos met uitzichten

Het pad is goed. Daarna volgt een smaller pad met veel wortels. Blijf de bordjes volgen en je komt halverwege uit bij Gasthof Kronreith. Vanaf het Gasthof heb je een spectaculair uitzicht op de omringende bergen en het open veld.

Zell-am-see-wandelen
Uitzicht op Gasthof Kronreith

Daarna volg je de gele bordjes richting Saalfelden. Let op dat je niet tot Saalfelden doorloopt maar op tijd de bordjes naar Ramseiden volgt.

Hintersee, Mittersill

Iets ten zuiden van Mittersill ligt de Hintersee. Je kunt er heen rijden met de auto (mits de weg niet is afgesloten) maar er naartoe lopen vanaf de Schönwandklamm vonden wij een mooier alternatief. Je parkeert je auto bij de Schönwandklamm en volgt vanaf daar de gele bordjes richting de Hintersee. Heen en terug kost je zo’n 3 uur tijd. Het is geen zware wandeling en je kunt ‘m (nog) makkelijker maken door de (asfalt)weg te volgen.

Zell-am-see-wandelen
Hintersee

Het eerste deel loop je via een smal pad langs het woeste water van de klamm. Ben je de klamm eenmaal uit dan volg je de bordjes Hintersee. Na tien minuutjes steek je de weg over en loop je in het open veld omhoog. Het uitzicht op de omliggende bergen is prachtig. Na nog weer tien minuutjes kom je weer aan bij de weg. Je kunt hier de weg omhoog volgen maar als je na zo’n 100 meter het veld links in loopt zie je een bruggetje dat je via het bos naar de Hintersee leidt. Wij namen dit pad op de heenweg en vonden het zeker de moeite waard!

Zell-am-see-wandelen
Langs de klamm

Dan kom je aan bij de Hintersee, één van de mooiste bergmeertjes in het Salzburgerland. Loop je langs het meer heen, dan kun je even uitrusten bij de almhut. Wil je meer actie en heb je langer de tijd, dan kun je doorlopen naar de Poltnerhütte en de Plattachersee. Dit hebben wij niet gedaan maar let op, dit schijnt een (hele) pittige route te zijn.

Weer naar beneden kun je kiezen: je pakt dezelfde paadjes terug of als je minder tijd hebt volg je gewoon de (asfalt)weg.

Zell-am-see-wandelen
Hintersee: één van de mooiste meertjes in Oostenrijk

Filmpje zien van de Hintersee? Klik hier. Veel plezier met wandelen!

 

Wandel je (ook) graag in Nederland? Kijk dan op mijn wandelpagina voor leuke tips en blogs.


236 views

Related Posts

See All

Comments


Received a message about a new blog?

Thank you for submitting!

bottom of page