Kreelsepad Ede: een 'wild' klompenpad

Bijgewerkt: nov 9

Midden op de Veluwe, in het buitengebied van Ede, wandelen we het Kreelsepad van veertien kilometer door bos, hei, langs vennen en stuifzand. Vol verwachting vertrekken we vanaf Natuurcentrum Veluwe in Ede en laten ons vertellen dat het op het Kreelsepad bijna onmogelijk is om géén wild te spotten.

Kreelsepad

Kreelsepad in Ede


Het is een mooie zondagmiddag in september als we, mijn man en ik en goede vrienden, de auto parkeren in de bossen. We volgen de blauwe klompenpadbordjes en lopen het Kreelsepad rechtsom. In tegenstelling tot andere klompenpaden zijn honden hier toegestaan dus nemen we Max, de hond van onze vrienden, aangelijnd mee. Het bos van Ede is ons niet geheel onbekend en we volgen het pad. Na enkele kilometers komen we bij de Heidehoekplas. Via een vlonder hebben we een prachtig zicht op de plas die half droog ligt. Max vindt het ook mooi en kijkt verlangend naar de eenden aan de rand van de plas.


Heidehoekplas

Door bos en hei komen we even verderop langs grafheuvels. Op de Veluwe staan nu nog circa zeshonderd grafheuvels. De twee grafheuvels langs ons pad stammen uit de Bronstijd, zo’n 1800 voor Christus.


Heide


Eerder liepen we het Kreelsepad in het voorjaar. Nu is het september en vinden we het nog mooier. De hei staat er geweldig bij: paars en prachtig en zelfs Max is onder de indruk! We lopen over een lang, mul zandpad en voelen onze benen. Het is dan ook een verademing als we zien dat Theeschenkerij de Mossel niet zo ver meer is.

Theeschenkerij de Mossel

Theeschenkerij de Mossel


Gelukkig serveert de Mossel meer dan thee. Een lekker biertje en een glaasje wijn horen ook tot de mogelijkheden en we gaan zitten aan een van de vele tafeltjes op het terras. We kijken uit over de schaapskudde. We tellen de schaapjes maar niet, want we moeten nog even door. Terwijl we genieten van het herfstzonnetje en de kudde, nippen we ons drankje weg en verzamelen we goede moed voor de rest van het Kreelsepad.


Spaanse koeien


Na wat fotomomenten met het schaapvolk, vervolgen we de route. Op het open veld vlakbij de Mossel zien we Spaanse koeien grazen. De zwarte koeien met hun grote hoorns zwerven in alle vrijheid rond over een enorm gebied. Ze zorgen ervoor dat open vlaktes niet veranderen in bos en ze houden de heide open. We genieten van het weidse uitzicht op de paarse pracht en haar grazers.

Wilde zwijnen


Druk in gesprek merken we niet dat Max onrustig wordt. Hij trekt aan de riem en tuurt het bos in. En dan zien we wat Max ziet. Een wilde zwijnen familie met kids trekt het bos door. We zien ze rennen, snuiven en stilstaan. We houden wat afstand; het zwijnenechtpaar beschermt hun kleintjes en dat respecteren we. We kijken toe hoe ze het bos doorkruisen en uit zicht verdwijnen, te snel om ze vast te leggen op de gevoelige plaat.


Tijd voor nieuwe schoenen


Het Kreelsepad is een afwisselende route. Zandpaden en bospaadjes waar Max vrolijk doorheen sjouwt, maar wij soms iets meer moeite mee hebben. Mijn wandelmaatje loopt er letterlijk zijn schoenen op stuk. Nadat eerst zijn linkerzool het begeeft, volgt een half uurtje later ook de rechterzool. Tijd voor nieuwe schoenen!


Na zool 2 besluiten we de route te verkorten, om erger leed te voorkomen. We wijken iets af van de route van het Kreelsepad en via Google maps lopen we terug naar Natuurcentrum Veluwe. We genieten nog even na van de schapen, de Spaanse koeien en de zwijnen. Met recht een ‘wild’ klompenpad!

Ook het Kreelsepad lopen?

  • Start bij Natuurcentrum Veluwe, Groot Ginkelseweg 2a, Ede.

  • Onderweg kun je even rusten bij Theeschenkerij de Mossel.

  • De hele route is 14 kilometer lang, maar er zijn genoeg mogelijkheden om de route te verkorten. Volg de blauwe klompenpadbordjes

  • Honden zijn toegelaten, maar lijn ze wel aan.

  • Meer reviews over klompenpaden? Zie mijn andere tips.

  • Kijk voor meer info over het Kreelsepad op www.klompenpaden.nl

1,241 keer bekeken
About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com