Glindhorsterpad: een klompenpad met verassingen

Bijgewerkt: 3 dagen geleden

Wat een verrassing! Als je cultuur wilt snuiven tijdens een wandeling in de frisse boerenlucht, dan kan dat op het 'Glindhorsterpad'. Wij liepen dit negen kilometer lange klompenpad en lieten ons inspireren door mooie natuur, onverwachte verhalen en bijzondere boerenkunst!

Glindhorsterpad

Het Glindhorsterpad is een klompenpad dat start in de Glind; een klein dorp ten westen van Barneveld. We starten bij Bistro ONS dat, sinds 1 juni, open is mét terras. We komen al snel bij een groen graspaadje in het weiland. Paraplu mee, want ondanks dat het juni is, zijn we niet zeker van de weergoden.

De Glinstertuin


Al lopend genieten we van al het moois in de wei; de koeien, de paarden en de boterbloemen. Zo komen we bij onze eerste verrassing; de Glinstertuin. De Glinstertuin is een ecologische tuinderij op 7000m2 waar fruit, groenten, kruiden en noten worden geteeld en verkocht. Het Glindhorsterpad loopt er dwars doorheen!

Glinstertuin
"Welke wolf zal het gevecht winnen?"

Even verder op het Glindhorsterpad ontmoeten we een verhalenpaal. We hadden er nog nooit van gehoord, maar we blijven even staan om het ‘Wolven’ verhaal op de paal te lezen. “Bij het vuur voor zijn tipi zit een oude Cherokee-indiaan met zijn kleinzoon op schoot. Elke dag leert hij zijn kleinzoon lessen over het leven. Zo ook vandaag. "Binnen in me is een gevecht gaande", zegt hij tegen de jongen. "Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven. De ene wolf is slecht; hij bestaat uit woede, jaloezie, hebzucht, verwaandheid, schuld, wrok, leugens, valse trots en superioriteit. De andere wolf is goed; hij is blijdschap, vrede, liefde, hoop, kalmte, vriendelijkheid en vrijgevigheid. Binnen jou is dezelfde strijd aan de gang en datzelfde geldt voor ieder mens." De jongen denkt daar even over na en vraagt dan aan zijn grootvader: "Welke wolf zal het gevecht winnen?" De oude man glimlacht en antwoordt: "Degene die je voedt."

Verhalenpaal op de route

Stof tot nadenken en gesprek. Over positiviteit en hoe je met gedachten niet alleen jezelf maar óók de wereld kunt beinvloeden. We laten de natuur op ons inwerken en struinen door velden en over bruggetjes verder.

Een van de bruggetjes op de route

Melissenpad


En dan komen we op het Melissenpad; een bijzonder tegelpad van boer en boerin Ap en Martine Melissen. We laten ons verrassen door de agrikunst langs de kant van de weg. Vele werktuigen die al lang uit het agrarisch beeld zijn verdwenen, krijgen hier een tweede leven. “Zonder schets of plan komt een en ander tot stand” zo lezen we op het informatiebord. “Met een draai aan het rad, een trap op een trapper komt het zwaaiend, zwiepend en kreunend in beweging. Doelloos, zinloos bewegen om de beweging”.


Ik ga op stok in het kippenhok en Ray Charles leeft op in het intieme woonkamertje met orgel. Dat kunst en natuur heel goed samen kunnen gaan bewijst Ap’s creativiteit maar weer.Modderbeek


We verlaten het Melissenpad en en vervolgen de route op het Glindhorsterpad. We komen aan bij de Modderbeek. En als je nu denkt aan een beek met modder dan heb je het mis. De Modderbeek is een beek die in haar natuurlijke staat, zoals die rond 1900 was, is hersteld. Een beek met bochten. Langs de beek is een veertig meter brede beekzone aangelegd, bedoeld om water vast te houden als er teveel regen valt. Het is een aantrekkelijk gebied voor dieren en naast de schapen op het pad, zien we kieviten, weidevogels en eendjes.

Schaapjes langs de modderbeek

We moeten nog een stukje lopen over een (rustige) asfaltweg voor we weer bij het beginpunt van het Glindhorsterpad terug komen. In de tussentijd vermaken we ons met de verhaalpaalkoeien die met hun kop in de wind ‘de storm trotseren’ en de arend die achter zijn ware aard komt.


Verhalenpaal op de route

Het Glindhorsterpad? Een verrassend veelzijdig klompenpad dat we graag lopen. Een heerlijke middag met natuur, verhalen en kunst!

Ook het Glindhorsterpad lopen?


  • Het is een klompenpad van circa negen kilometer dat start in de Glind. Het beginpunt is Bistro ONS, Rudolphlaan 2 in de Glind.

  • De route wordt gemarkeerd door groene klompenpadbordjes.

  • Je loopt deels over boerenerf, dus honden zijn niet toegestaan.

  • Andere mooie routes? Kijk dan ook eens naar het Oudenhorstpad, het Turfvelderpad of het StoutenburgpadAbout Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com