Ecuador: afdingen op de Otavalo market


Op twee uur rijden vanaf Quito, ligt Otavalo. Hier vind je een kleurrijke markt met talrijke locale en regionale producten. Poncho's, sjalen, armbandjes, hoeden, kleden, beeldjes, kleding, tassen. Veel is handgemaakt en wordt met trots aangeprezen door de inheemse locale verkopers. Ga op zaterdag, dan is de markt het grootst. Op andere dagen is er ook markt, alleen is die dan een stuk kleiner.


Otavalo Market

Wij gaan op zaterdag. We boeken een tourtje via Rebecca Adventure Travel. Het handige van deze tour is dat je onderweg de kans krijgt om ook andere dingen te zien. Dus bezoeken wij eerst een kleine koekjesfabriek en lopen daarna over het middelpunt van de wereld in Quitsato (er zijn overigens meerdere plekken in Ecuador die claimen het middelpunt van de wereld te zijn, zoals Mitad del Mundo op circa 26 kilometer vanaf Quito). Rond het middaguur komen we aan in Otavalo en hebben alle tijd om de markt af te struinen.


De markt is in beheer van de "indigenous"; de Otavalenos. De kleding wordt gemaakt door mannen en vrouwen van omliggende dorpen en communities, zoals de Taxopamba, la Joya, Quichinche, Selva Alegre of Apueala Y Agato.


We kijken onze ogen uit; niet alleen naar alle koopwaar. De inheemse bevolking in bont gekleurde rokken en poncho's is haast nog mooier. We zijn op zoek naar een warm vest en zien een rood gebreid vest liggen met lama's er op. Gerrit Jan past 'm aan en dan begint het spel. Omdat we het Spaans nog niet vloeiend onder de knie hebben, onderhandelen we vooral met lichaamstaal. Met papier en pen kunnen we onze afdingkunsten uiteindelijk bezegelen en zijn we eigenaar van het handgebreide kledingstuk.


We blijven kijken. We zien vrouwtjes die aardbeien verkopen; of hoeden; of allebei tegelijk. Mannen en vrouwen die vooral komen voor het eten; kokende soepjes waar kop en poten nog in rond drijven. We doen ons te goed aan Empanadas en verbazen ons over de paspoppen! De Ecuadoranen hebben een duidelijke voorkeur voor dikke billen; het liefst met een strakke legging er omheen. Ah, hier vind je Ecuador op en top.


Onze ervaringen zien? Kijk vooral het filmpje.Hoe kom je er?


Vanuit Quito kun je de bus nemen vanaf "Terminal Carcelen" (in het noorden). Je moet in Otavalo uitstappen bij een kleine bus terminal op Calle Atahualpa & Jacinto Collahuazo. Het kost je US$2.50.


Maar je kunt ook een dagtour boeken (zoals wij deden) bij een touroperator. Het is wat duurder, maar je wordt onderweg wel meegenomen naar leuke plekken die je anders niet zou zien.

About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com