Dorenweertsepad: een on-Nederlands klompenpad

Bijgewerkt: okt 3

Wie denkt dat Nederland helemaal plat is, heeft vast het Dorenweertsepad nog nooit gelopen. Tijdens dit dertien kilometer lange klompenpad in de buurt van Doorwerth waan je je in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door bos, veld en uiterwaarden.

Dorenweertsepad

Startpunt


Kasteel Doorwerth is het startpunt; een sprookjesachtig kasteel in het buitengebied van Doorwerth. We herinneren ons een kinderfeestje van een van onze zonen, ‘de ridders van Kasteel Doorwerth’….

Boersberg


Vanaf het kasteel wandelen we de bossen in; de Boersberg op. Heuveltje op en heuveltje af. De Boersberg is met recht een ‘berg’ te noemen. In een ver verleden stuwden grote ijsmassa’s het zand en grind tot hoge heuvels in het landschap. Zo ontstonden zogenaamde stuwwallen. De Rijn die langs de stuwwal schuurde zorgde voor steile wanden. Het geeft een beetje on-Nederlands gevoel, zeker als we vanaf de uitkijktoren op de Boersberg over de uiterwaarden heen kijken.


Heveadorp


De bossen worden afgewisseld met akkers en velden. In het heuvelachtige terrein worden we omringd door hoge dennenbomen. Over de met dennennaalden geplaveide paden lopen we naar Heveadorp; een klein dorp in het dal. Het heeft haar naam te danken aan de Hevea rubberfabriek. De fabriek is ter ziele maar het dorp gelukkig niet. De rietgedekte ‘cottagehuisjes’ doen denken aan vervlogen tijden en zijn een lust voor het oog.


Westerbouwing


We lopen dwars door het dorp de bossen weer in. We wijken een klein stukje van de route af om bij restaurant de Westerbouwing aan te komen; een welkome afwisseling op deze warme zomerdag. We laten onze benen tot rust komen op het terras en genieten van een wijntje en het fenomenale zicht op de Rijn die ver beneden ons langs stroomt.


Uitzicht vanaf de Westerbouwing

Kasteel Doorwerth


Vol goede zin starten we aan het laatste traject van het Dorenweertsepad. We dalen af door de bossen totdat we aankomen bij de uiterwaarden. Het pad loopt dwars door het weiland. Een eenzame reiger vliegt op terwijl donkere wolken zich boven ons samenpakken. In de verte zien we ons eindpunt, kasteel Doorwerth, weer liggen. Om de donkere wolken voor te zijn, versnellen we onze pas en als we de loopbrug van Kasteel Doorwerth opstappen vallen de eerste druppels. We houden het droog en moe maar voldaan sluiten we af met een drankje in kasteelcafe de Zalmen.


Het Dorenweertsepad? Wij vinden het een on-Nederlands mooie route!

Wil je ook het Dorenweertsepad lopen?

  • Je kunt starten bij Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth

  • Kijk voor meer informatie op de website www.klompenpaden.nl of gebruik de klompenpaden app.

  • De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen en omdat het pad deels over particulier terrein loopt, zijn honden verboden.


About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
  • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com