Cusco: pareltje van Peru

Bijgewerkt: okt 3

Cusco is een echt pareltje. De stad in Zuid Peru ligt op bijna 3400 meter en telt 426.000 inwoners. Groot genoeg voor het echte ‘stadsgevoel’; klein genoeg om je er thuis te voelen. Behalve de stad zelf, zijn er legio uitstapjes mogelijk in de omgeving. De bekendste daarvan is natuurlijk Machu Picchu, maar er is daarnaast nog zoveel te zien dat je hier best een week kunt blijven. Ik ben er nu zes dagen en heb me geen moment verveeld.


Cusco, Plaza de Armas
"Hij biedt zijn weegschaal aan voor 30 cent"

Ik ‘woon’ deze week in het appartement van SATS Peru; in het zuidelijke deel van de oude stad. Misschien niet de mooiste wijk, maar hier ervaar ik wel het ‘echte’ Peruaanse stadsleven. Geen toeristenstalletjes en galerieën, maar genoeg te beleven. Twee deuren verder zit een man op de grond; hij biedt zijn weegschaal aan waar je voor dertig cent weet of je bent aangekomen of afgevallen. Even verderop zit een broodjesverkoopster. Als ik in mijn beste Spaans om ‘uno blanco y uno marron’ vraag; ik wil maar twee broodjes, krijg ik er twaalf. Ik kijk haar aan en probeer aan te geven dat ik er niet zo veel wil. ‘Si, si’ is het enige wat ze zegt en ze vraagt me om vijftig cent. Ik geef het op. Voor vijftig cent neem ik de broodjes mee en besluit dat ik die weegschaal de komende week ga negeren.


Samen met Paola en Pilar van SATS Peru

Het historische centrum van Cusco is niet zo heel groot; alles is op loopafstand. Vanuit mijn appartement loop ik in tien minuten naar de Plaza de Armas; het hart van de stad. Op dit plein loopt alles en iedereen door elkaar. Het is mijn laatste dag in Cusco en ik zak lekker neer op een bankje en neem de drukte in me op. Het wemelt van de verkopers die hun waar aanbieden: keramieke potjes, mutsen, sieraden, sleutelhangers, massages… Nog nooit heb ik zo vaak ‘no, thank you’ gezegd. De Kathedraal en de Iglesia La Compania flankeren het plein en zijn prachtig om te zien.Ik loop door naar mijn favoriete wijk ‘San Blas’ die achter de Kathedraal tegen de bergen op loopt. Het lukt me niet door deze wijk te lopen zonder te verdwalen in de vele smalle straatjes die steil omhoog ofwel steil naar beneden lopen. Na elke hoek zie ik weer nieuwe pleintjes, winkeltjes en uitkijkpunten. Het lopen over de gladde stenen is vermoeiend en ik besluit mezelf te trakteren op een goede lunch bij Limbus, waar ik een wijds uitzicht heb over Cusco. Cusco is gemoedelijk en een plek waar de meeste toeristen wat langer blijven. Ik kom mensen tegen die ik eerder op mijn reis heb ontmoet en hoewel ik vaak ik mijn eentje door de straten loop; voel ik me niet alleen.Om gepast afscheid te nemen van Cusco, ga ik naar ‘San Cristobal’; de kerk die hoog boven Cusco uit torent. De kerk zelf ga ik niet in, maar op het pleintje voor de kerk geniet ik van de weergaloze blik op deze stad met haar rode daken. Ik prijs mezelf gelukkig en geniet van de zon en de aangename lentetemperatuur.Terug op de Plaza de Armas, bezoek ik mijn favoriete terras-balkonnetje onder het genot van een glaasje wijn. Ik denk terug aan al mijn ervaringen en de mooie plekken die ik deze week rond Cusco heb gezien; Rainbow Mountain, Humantay Lake, Sacred Valley en natuurlijk Machu Picchu.Het was mooi in Cusco en nu is het weer tijd voor iets nieuws! Mijn vliegtuig naar Trujillo vertrekt vanmiddag; op naar Noord Peru en nieuwe herinneringen!


Ook naar Cusco?


Het reisbureau SATS Peru is gevestigd in Cusco en kan de trip voor je regelen. Ook voor alle uitstapjes in de omgeving.


Wat mag je niet missen in Cusco?

Cusco moet je ontdekken door er gewoon rond te lopen. Op elke hoek vind je wel iets; een mooie kerk, plein of museum. Laat je verrassen. Wat je in elk geval gaat tegenkomen:

 • Plaza de Armas – het centrale plein dat ook niet te missen valt.

 • San Blas – de wijk achter de kathedraal; lekker doorheen slenteren. Heerlijk!

 • De kathedraal en Iglesia La Compania – mooi van binnen.

 • Museo Inca – mooie verzameling kunstvoorwerpen uit de INCA tijd.

 • De ‘free walking tours’ – ze zijn er genoeg. Het kost niks en je betaalt alleen de fooi. Aanrader!

 • Markten, bijvoorbeeld de Mercado San Pedro voor een goede verzameling van nephorloges, kunstnijverheid, fruit en groenten.


Uitstapjes in de omgeving:

 • Sacsayhuaman (‘sexywoman’ in de volksmond) – hoog boven Cusco ontvouwt zich een Inca ruïne complex.

 • Machu Picchu, vanuit Cusco kun je er met de trein naartoe.

 • Rainbow Mountain – op zo’n twee uur vanaf Cusco.

 • Sacred Valley – een tour door het heilige dal van de Inca’s waarin je naast Inca ruïnes ook een bezoek brengt aan de zoutvelden van Maras; zeer de moeite waard!

 • Lake Humantay – een eindje rijden vanaf Cusco en een pittige klim die je brengt naar een mooi turquoise bergmeer.

84 keer bekeken
About Me

Ik ben Marijke Steenbergen. Bouwjaar ‘66, woonplaats Lunteren, getrouwd en moeder van twee grote zonen. Check.

 

Read More

 

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Vul je e-mail in
 • White Facebook Icon

© 2019 by Ma Reist Verder, Nederland. Proudly created with Wix.com